Stewia zawdzięcza swój słodki smak glikozydom stewiolowym, które wchodzą w jej skład. W jej liściach znalexiono osiem glikozydów, z których dwa posiadają największe znaczenie. Pozostałe wystpują w niedużych ilościach. Największą ilość glikozydów stewiolowych mają liście, a następnie kwaity, łodygi, nasiona oraz korzenie. Te ostatnie stanowią jedyną część rośliny, która nie posiada stewiozydów. To właśnie liście są dwa razy słodsze niż kwiaty.

Stewia stanowi zdrowy, a zarazem naturalny zamiennik cukru oraz wszystkich sztucznych słodzików. Głównie używa się jej jako słodzik, środek antyseptyczny w przemyśle kosmetycznym oraz medycynia i jako przyprawę. Ponad to jest również stosowana w kosmetyce jako składnik wielu maseczek. Wpływa leczniczo na skórę, która ma trądzik, wrzody albo wypryski. Dezynfekuje skórę, zamyka pory, w szybszym tempie goi rany oraz absorbuje sebum. Jej właściwości są dezynfekujące oraz baktoriobójcze i często wykorzystuje się je do tworzenia pasty do zębów. Liście tej rośliny mają w swoim składzie witaminę C, wapń, beta – karoten, żelazo, magnez, jak i wiele innych mikroelementów. Działa regulacyjnie na trzustkę i pomaga utrzymać prawidłowe trawienie oraz apetyt. Przeprowadzono także wiele badań, które udowodniły pozytywne działanie stewii na nadciśnienie oraz cukrzyce.

Liście stewii, które są świeże, można śmiało dodać do sałatki. Z kolei suszone proszkowane liście znajdą swoje zastosowanie jako słodzik do napojów. Ponad to bez problemu można stosować ją do przetworów owocowych albo soków. Tak naprawdę wystarczy dodać świeże liście do sałatek lub gotowanych potraw. Wyciąg z tej rośliny można osiągnąć podczas gotowania liści przez kilka minut w niewielkiej ilości wody. Kiedy woda odparuje, to wyciąg zostanie zagęszczony. Roślina ta jest idealna dla diabetyków oraz osób, które dbają o linię. Warto zwrócić uwagę na to, iż w temperaturze do 200 stopni C stewia nie ulegnie rozpadowi. Tym samym może być stosowana do produkcji galaretek, dżemów, jak i również do pieczenia ciast.

Stewia może być nabyta w postaci tabletek, proszku, suszu czy też koncentratu. Jeżeli chcielibyśmy sami zająć się jej uprawą to warto kupić nasionka albo gotowe sadzonki. Aktualnie sklepy internetowe, sklepy ogrodnicze, portale aukcyjne oraz te, które oferują zdrowe jedzenie, posiadają stewię w różnej postaci.
Stewia jest rośliną wieloletnią. Bardzo dobrze nadaje się do uprawy doniczkowej oraz do wysadzania jej w gruncie. Należy jednak zapamiętać, iż nie przetrwa ona mrozu, ponieważ została przystosowana do innego klimatu niż nasz.

Stewię można uprawiać z sadzonek albo nasion. Roślina potrzebuje około 7 – 8 tygodni od momentu wysiewu do wystawienia na miejsce stałe. Należy sadzić po 3 – 4 nasionek do małych doniczek. Należy im również zapewnić wysoką temperaturę, około 25 stopni C oraz słońce.Powinny wykiełkować od tygodnia do dwóch tygodni. Następnie, kiedy wyrosną, to trzeba je przesadzić do pojedynczych doniczek.
Ponad to roślinę tą można uprawiać w ogrodzie bezpośrednio w ziemi albo w pojemnikach w okresie od czerwca do września. Prawdopodobnie wyrośnie do wysokości o 50 do 80 cm i szerokości od 40 do 60 cm. Stewia uwielbia miejsca, które mają sporo słońca i jest wrażliwa na zalegającą wodę.

Niewątpliwie stewia stanowi niezwykle zdrową roślinę, którą można śmiało stwosować naszym eko odżywianiu. Tradycyjny cukier nie jest niestety zbyt zdrowy, nie wpływa najlepiej na nasz organizm. Z kolei stewia może idealnie go zastępować i nie przyczyniać się do negatywnego wpływu na nasze ciało.