Pytanie na temat kuchni otwartej i zamkniętej pojawia się za każdy razem, gdy chcemy zaaranżować swoje mieszkanie. W nowoczesnych projektach dużym zainteresowaniem cieszą się kuchnie otwarte, jednak nie wszystkim takie rozwiązanie odpowiada. Sporo osób woli mieć kuchnię oddzieloną od reszty domu. Wady jednego rozwiązania, stają się tutaj atutami drugiego. Jak więc wybrać najlepszą opcję? Warto zapoznać się z wadami i zaletami obu tych koncepcji i wybrać tą najkorzystniejszą dla siebie.

Przy kuchni otartej chyba największą zaletą jest otwarta przestrzeń. Dzięki tak zaprojektowanej kuchni mamy optyczne powiększenie przestrzeni mieszkania, co jest dużą zaletą, gdy posiadamy małe i ciasne pomieszczenia w swoim domu.
Często w takich pomieszczeniach brakuje również dostępu do światła dziennego. Zastosowanie kuchni otwartej na salon umożliwia doświetlenie światłem dziennym obu pokoi, a odpowiednio dobrane lampy będą idealnie się uzupełniały.
Kolejnym plusem tego rozwiązania jest łatwy dostęp do jadalni. Połączenie kuchni z jadalnią ułatwia z pewnością podawanie potraw do stołu. Do plusów takiego rozwiązania możemy zaliczyć również to, że osoba przygotowująca potrawy w kuchni nie jest odcięta od reszty domowników czy gości, dzięki czemu wszyscy mogą prowadzić swobodne rozmowy.

Z kolei do wad otwartej kuchni należy zaliczyć zapachy kuchenne roznoszące się po całym domu. Często przygotowywane potrawy nie mają najlepszego zapachu podczas ich przyrządzania, na przykład podczas smażenia kapusty, co może uprzykrzać życie innym domownikom. Nie tylko zapach, ale również towarzyszące gotowaniu odgłosy mogą być uciążliwe.
Roboty kuchenne, zmywarki oraz inne sprzęty AGD, robią spory hałas, co może przeszkadzać osobie chcącej obejrzeć sobie ulubiony serial na telewizorze w salonie, bądź zagłębić się w czytaną książkę. Bezpośredni dostęp wzrokowy na kuchnię,
gości przychodzących do domu jest również obowiązkiem utrzymywania kuchni w porządku i konieczności sprzątania zaraz po posiłku. Również sama aranżacja może być utrudnieniem. Połączenie ze sobą dwóch pomieszczeń niesie za sobą konieczność połączenia ich aranżacji (styl mebli, ogólna kolorystyka, kolory ścian, podłóg i innych dodatków).

W przypadku kuchni zamkniętej mamy w praktyce sytuację odwrotną do kuchni otwartej. Zalety jednego rozwiązania są bowiem wadami drugiego i odwrotnie. Tak więc tutaj już w skróconej formie przedstawimy wady i zalety zamkniętej kuchni.
Zaletą kuchni zamkniętej jest większa łatwość w zatrzymaniu zapachów gotowania w pomieszczeniu, natomiast odgłosy można zniwelować poprzez zamknięcie drzwi kuchennych, dzięki czemu domownicy mogą czuć komfort ze spędzania czasu w swoim salonie. Również bałagan w kuchni odcięty jest od wzroku przybywających gości, dzięki czemu, nie ma konieczności zmywania wszystkiego na bieżąco i zrobić to w wolnym czasie.

Wadą takiego rozwiązania jest z kolei ograniczenie przestrzeni. Musimy zadbać również o mocniejsze oświetlenie, żeby zastąpić dostęp do światła dziennego. Posiadając jadalnię poza kuchnią, musimy przenosić potrawy do pokoju jadalnego,
a podczas spotkania ze znajomymi osoba zajmująca się przygotowaniem potraw może czuć się odosobniona.

Znając wady i zalety obu rozwiązań, myślę, że łatwiej będzie wam wybrać, która architektura wnętrz bardziej wam odpowiada. Jest to z pewnością kwestia indywidualnych potrzeb i upodobać. Często jednak ograniczenia konstrukcyjne domu mogą uniemożliwić nam wprowadzenie zmian, na przykład poprzez brak możliwości wyburzenia ściany, aby otworzyć kuchnię na salon. Do pomocy można wezwać architekta, który pomoże sporządzić projekt i wprowadzenie zmian.