Niesamowicie ważnym jest, by ekologiczny sposób życia przenieść do naszej kuchni. W obliczu szybko rozwijających się technologii, spora część żywności w sklepach nie raz pryskana jest różnego rodzaju substancjami, które na dłuższą metę szkodzą naszemu zdrowiu. Jak zrobić coś dobrego na deser a tym samym nie truć się szkodliwymi toksynami? Mamy dla Was przepis na ekologiczne ciasto marchewkowe i to w dwóch opcjach – bezglutenowej i zwykłej!

Ekologiczne ciasto marchewkowe – przepis klasyczny

Składniki:

– 3/4 szklanki oleju rzepakowego
– 4 małych rozmiarów jajka
– 1 szklanka mąki owsianej
– 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
– 2 szklanki startej marchewki (najlepiej zrobić to na grubych oczkach)
– 1/2 szklanki cukru brązowego lub 2-3 łyzki ksylitolu
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika
– garść rodzynek
– 4 łyżki jogurtu naturalnego

Przepis:

Całość zacznijmy od oddzielenia żółtek od białek. Otrzymane białka należy ubić z szczyptą soli i cukru a kiedy dojdziemy do momentu, w którym nasza piana będzie sztywna, odkładamy miskę na bok. W tym czasie w dużym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, po czym powoli mieszając dodajemy ksylitol, przesianą wcześniej mąkę, sodę, proszek i przyprawy- cynamon i przyprawę do piernika. Gdy masa z czasem okaże się być już zbyt sucha do dalszego mieszania, stopniowo dodajemy jogurt a potem, gdy całość jest już dokładnie wymieszana i połączona, wlewamy cały czas mieszając olej rzepakowy. Sparzone wrzątkiem rodzynki i startą marchewkę wrzucamy do naczynia i całość jeszcze raz odpowiednio mieszamy dopóki składniki się dokładnie nie rozprowadzą. Na sam koniec dodajemy porcjami ubitą wcześniej pianę z białek i mieszając powoli mieszamy z gęstą masą marchewkową. Całość pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – do tak zwanego suchego patyczka. Pieczemy w blaszce zależnie od preferencji, najczęściej używa się do tego keksówki wyłożonej papierem do pieczenia- całość ładnie odchodzi kilkanaście minut po wyciągnięciu z piekarnika!

Marchewkowe po wegańsku&bezglutenowo

Składniki:

– kilogram marchewki, która po starciu mieści się w 3 szklanki
– 2 szklanki mąki gryczanej
– 3/4 szklanki oleju
– pomarańcza
– 2 szklanki miksu daktyli i rodzynek
– pół szklanki wiórek kokosowych
– szklanka orzechów włoskich lub pestek dyni
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki soku z cytryny
– płaska łyżeczka soli
– pełna łyżeczka proszku do pieczenia
– pełna łyżeczka sodu

Przepis:

Rodzynki daktyle pierwsze płuczemy, po czym daktyle kroimy na mniejsze kawałki a całość mieszamy z świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i startą na drobnej tarce skórką z pomarańczy- najlepiej, jeśli kupimy eko pomarańcz. Taką mieszankę chowamy do lodówki na godzinę lub dłużej. Obrane wcześniej marchewki ścieramy na drobnych oczkach, mieszamy z wiórkami i bakaliami, które blendujemy razem z sokiem pomarańczowym, sokiem z cytryny, olejem i orzechami. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Do całość dodajemy jeszcze szczyptę soli, całość mieszamy i łączymy z wcześniejszą masą marchewkową, póki ciasto się nie połączy. Tak wyrobione ciasto pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni a ciasto pieczemy około 40-50 minut, do suchego patyczka. Ciasto można według własnego uznania polać polewą (po wystygnięciu ciasta ) i dodatkowo posypać zmielonymi orzechami, wiórkami orzechowymi lub skórką pomarańczy.