wtorek, 19 marcaNews That Matters
Shadow

Pasta z orzechów laskowych – do czego wykorzystać?

Szukając pomysłu na śniadanie, obiad lub kolację, często wpada nam w ręce pasta z orzechów laskowych. To bardzo uniwersalny produkt, który jednocześnie ma wiele prozdrowotnych właściwości. Do czego warto ją wykorzystać? W jakich potrawach sprawdzi się najlepiej? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Dlaczego warto stawiać na pastę z orzechów laskowych?

Przede wszystkim należałoby wskazać, dlaczego w ogóle pasta z orzechów laskowych jest godna polecenia. Rzecz w tym, że produkt wolny od rozmaitych środków konserwujących, a także substancji aromatyzujących, jest pełen witamin i minerałów. Między innymi zdrowa pasta z orzechów laskowych jest bogatym źródłem witaminy E, która zmniejsza liczbę wolnych rodników w organizmie i spowalnia procesy starzenia. Istotny jest również potas, który reguluje ciśnienie. Z kolei witamina B korzystnie wpływa na układ nerwowy, redukując stres i napięcie. No a do tego wszystkiego pasta z orzechów laskowych jest niezwykle smaczna.

Pasta z orzechów laskowych na śniadanie

Produkt ten można wykorzystać do skomponowania niemal każdego posiłku. Na śniadanie doskonale sprawdza się na kanapkę, zastępując masło lub margarynę. Jej słodko-słony smak powoduje, że można ją łączyć zarówno z wytrawnymi dodatkami, takimi jak szynka, ser albo jajka, jak i ze słodkimi dodatkami, w tym z dżemem. Pasta z orzechów laskowych może też stanowić samodzielne smarowidło na chleb lub bułkę. Poza tym produkt ten idealnie sprawdza się w owsiankach na ciepło lub na zimno. Wystarczy łyżeczka pasty, a danie nabierze niepowtarzalnego smaku.

Pasta z orzechów laskowych na obiad

Chociaż pastę z orzechów laskowych kojarzymy ze śniadaniem, ma ona zdecydowanie szersze zastosowanie. Doskonale sprawdzi się również w daniach obiadowych. Może stać się na przykład bazą do sosu orzechowego satay – pochodzącego z krajów azjatyckich i wykorzystywanego do mięsnych lub warzywnych szaszłyków. Świetnie pasuje też do różnorodnych sałatek. Pasta z orzechów laskowych doskonale sprawdzi się również jako baza do marynaty. Można w ten sposób przygotować między innymi mięso na grilla.

Pasta z orzechów laskowych na deser

No i oczywiście pasta z orzechów laskowych doskonale komponuje się z deserami. Wiele osób wykorzystuje ją do stworzenia przepysznej masy do przełożenia biszkoptu. Produkt łączony jest na przykład z likierem migdałowym albo czekoladą. Wysokiej jakości, zdrową pastę z orzechów laskowych można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, w tym w sklepie internetowym Foodsbyann.com.

Przeczytaj także