wtorek, 16 kwietniaNews That Matters
Shadow

Włoska kawa – wszystko, co warto o niej wiedzieć

Włoska kawa uchodzi za jedna z najlepszych na świecie. W końcu chyba każdy zgodnie przyzna, że Włosi są mistrzami przyrządzania kawy na wiele różnych sposobów, mimo iż najczęściej spotkać można się z klasycznym espresso, które natychmiast pobudza, daje mnóstwo energii. Prawdziwa kawa o włoskim charakterze potrafi od razu poprawić każdy poranek i zmotywować do pracy.

Co warto wiedzieć o historii włoskiej kawy?

Na samym początku kawa uważana była za towar zarezerwowany raczej tylko dla bogatych, jednak już w XVII wieku w Wenecji pojawiła się pierwsza kawiarnia, która serwowała doskonałą włoską kawę o najwyższej jakości. Od tego czasu we Włoszech rozwinął się prawdziwy, stale dopieszczany kult kawy. Najważniejsze jest to, aby pamiętać o tym, jaki rodzaj kawy pije się o danej godzinie. Pozwoli to uniknąć wpadki, będąc we Włoszech! Poranek dobrze jest rozpocząć od słodkiego cappuccino w akompaniamencie bułeczki. Później warto sięgać po pobudzające espresso.

Jakie są rodzaje włoskiej kawy?

Oczywiście włoska kawa serwowana jest na wiele sposobów i warto poznać te najpopularniejsze. Przede wszystkim wspomniane już cappuccino z pyszną pianką, które podawane jest przy śniadaniu. Do tego oczywiście caffè, które dla Włochów oznacza po prostu espresso. Innymi znanymi rodzajami są caffè macchiato, latte macchiato, caffè lungo. Każda z tych kaw naturalnie przyrządzana jest z ziaren najwyższej jakości.

Czym wyróżnia się włoska kawa ziarnista?

Ziarna do kawy espresso wypalane są w odpowiedni sposób, aby osiągnąć oczekiwaną moc oraz aromat. Są to ziarna o mocnym kolorze i to właśnie dzięki temu poznać można, że kawa będzie mocna i charakterystyczna. Warto więc wiedzieć, czym się charakteryzuje. Włoska kawa palona powinna mieć w sobie mało oleju, a jej ziarna powinny być ciemne. Niestety nie zawsze jest to regułą i właśnie dlatego muszą być one bacznie obserwowane podczas wypalania. Kupując ziarna, koniecznie warto zwrócić uwagę na to kiedy zostały one wypalone. Dobrym pomysłem jest unikanie tych sprzed trzech miesięcy. Oczywiście trzeba pamiętać o jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy. Ziarna kawy na espresso muszą być zdecydowanie lepszej jakości, niżeli te używane do przygotowania cappuccino. Głównie dlatego, że włoska kawa espresso jest mocna, gorzka i aromatyczna. Wszystkie te nuty muszą być więc wyraźnie wyczuwalne i typowe dla tego rodzaju kawy.

Przeczytaj także