wtorek, 19 marcaNews That Matters
Shadow

Zastosowanie pasty pistacjowej w deserach

Orzechy to bogactwo składników odżywczych. Są one wysokokaloryczne i dosyć drogie, ale warto włączyć je do swojego jadłospisu. Smakują wyśmienicie jako przekąska, można też dodawać je do różnych potraw. Orzechy są uniwersalne, sprawdzą się w daniach wytrawnych i deserach. Po zamoczeniu szybko miękną, więc dają wiele możliwości kulinarnych. Przygotowana z nich pasta świetnie sprawdzi się do zrobienia ciastek, pralinek, ciast. Niezwykle smaczna jest tarta pistacjowa, warto spróbować też sernika i lodów pistacjowych.

Jak zrobić pyszne ciasteczka z kremem pistacjowym?

Chrupiące ciasteczka z rozpływającym się w ustach kremem pistacjowym smakują wyśmienicie. Do ich przygotowania będzie potrzebna mąka pszenna, pistacje, masło, proszek do pieczenia, cukier puder i odrobina soli. Krem można przygotować z pasty pistacjowej, serka mascarpone i całych pistacji.

Wykonanie: należy połączyć ze sobą suche składniki, następnie dodać masło. Kolejnym krokiem będzie zagniatanie ciasta, aż do połączenia się składników. Na koniec należy owinąć ciasto folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu można już wyciągnąć ciasto, po czym przejść do urywania niewielkich kawałków i formowania z nich kulek, które potem zostaną rozpłaszczone. Gotowe ciastka układa się na blasze wyłożonej papierem spożywczym, następnie wkłada do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na kwadrans. Po wyjęciu i przestygnięciu ciastek można posmarować je kremem (|wystarczy wymieszać krem pistacjowy z mascarpone i pokrojonymi pistacjami).


Przepisy na pistacjowe desery

• Pomysł na sernik pistacjowy

Jeśli komuś znudził się już smak klasycznego sernika, to warto wypróbować inny przepis, wzbogacony o pistacje i kilka innych składników. Spód sernika powstanie z herbatników kakaowych i masła, Do masy serowej używa się twarogu sernikowego, cukru, mąki ziemniaczanej, jajka, słodkiej pasty pistacjowej i śmietanki osiemnastoprocentowej. Do udekorowania sernika można zastosować bitą śmietanę i posiekane pistacje.

• Krem pistacjowy z białą czekoladą

Jeśli ktoś szuka słodkiego kremu, to warto zrobić samodzielnie z łuskanych pistacji, białej czekolady, serka mascarpone i śmietanki kremówki. Wystarczy wszystko ze sobą zblendować i gotowe.

• Piernikowy deser

Sposobem na przygotowanie smacznego i szybkiego deseru bez konieczności pieczenia będzie zmiksowanie serka mascarpone, śmietanki, pasty pistacjowej i cukru pudru. Do powstałej masy wystarczy dodać jeszcze dodatki takie jak pierniki pokruszone lub pokrojone na mniejsze kawałki oraz jeżyny.

Przeczytaj także