piątek, 19 kwietniaNews That Matters
Shadow

Ciecierzyca – alternatywa dla mięsa

Ciecierzyca jest rośliną, która należy do rodziny bobowatych i rodzi jadalne strączki. Zawiera bardzo sporą ilość białka, żelaza, błonnika, jak i kwasu foliowego. Dzięki temu roślina ta uchodzi za niezwykle zdrową. Wpływa na likwidację zaparć oraz pomaga uchronić się przed wieloma chorobami cywilizacyjnym, takimi jak cukrzyca typu II, otyłość oraz miażdżyca. To właśnie z niej powstają dwa znane specjały arabskiej kuchni, które nazywana są jako falafel oraz humus.

Ciecierzyca, podobnie jak inne warzywa strączkowe, posiada charakterystyczne dla tej grupy roślin walory odżywcze – czyli prozdrowotne. Posiada ona bardzo dużo białka i dzięki temu dostarcza organizmowi żelaza, magnezu, potasu, cynku i fosforu. Zawiera również witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, a także witaminę A, C oraz K. Związki mineralne oraz witaminowe z całą pewnością pozytywnie wpłyną na układ krwionośny. Żelazo oraz kwas foliowy będą chronić przed niedokrwistością, z kolei witamina K wpływa na proces krzepnięcia krwi. Ma to znaczenie przy gojeniu się ran, jak i podczas obfitych miesiączek. Jeżeli chodzi o potas, to jest on niezbędnym elektolitem i normalizuje ciśnienie krwi. W ciecierzycy można znaleźć bardzo dużo błonnika, który wpływa na spalanie tłuszczu oraz odchudzanie. Ma również znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia.

Ciecierzyca jest bardzo bogata w błonnik. Zalicza się on do grupy węglowodanów nieglikemicznych. Jest to składnik, który jest istotny w profilaktyce wielu chorób. Przede wszystkim ma to wpływ na cukrzycę oraz schorzenia sercowo – naczyniowe. Odpowiednia ilość błonnika w diecie zapewni unormować poziom glukozy we krwi. Pozwoli również obniżyć całkowite stężenie cholesterolu. Niweluje to napady głodu i nadmierny apetyt. Jedzenie cieciorki wpływa więc odchudzaniu i wspomaga metabolizm tłuszczów w orgaznizmie.

Codziennie powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi od 20 do 30 gramów błonnika. W profilaktyce cukrzycy nawet 50.

Taka ilość błonnika wpływa świetnie na funkcjonowanie układu trawiennego. Zjedzenie posiłku, który przygotowany jest z ciecierzycy na pewno pomoże nam uniknąć zaparć.

Obecnie coraz większa liczba osób przechodzi na wegetarianizm albo nawet na jego skrajną formę, czyli weganizm. Powinniśmy wzbogacać naszą dietę o jak najwięcej składników, które są ciekawe. Pamiętajmy, iż im bardzie zróżnicujemy nasz jedzenie, tym lepiej. Powinniśmy wybierać produkty, które są bogate w błonniki. Nasz oragaznim będzie nam wdzięczny za to, że fundujemy mu takie zdrowe pyszności.

Ciecierzyca stanowi roślinę strączkową, która jest bogata w białko, jak i składniki mineralne. Sprawdza się w diecie wegetarian, jak i w profilaktyce różnych innych chorób. Pomaga schudnąć, zwalcza otyłość i cukrzycę. Najlepiej jest kupować cieciorkę surową, do uprzedniego namaczania i gotowania. Należy jednak zrezygnować z konserwowej. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, w Europie są znane dwie arabskie potrawy – humus i falafel. Można z nich przyrządzić wiele ciekawych dań. Można dzięki temu bez problemu odstawić mięso i tworzyć potrawy, które są nie dość, że pyszne, to jeszcze zdrowe. Z tego właśnie powodu, być może warto wprowadzić trochę innowacyjności do naszej kuchni. Z całą pewnością poczujemy się lepiej we własnym ciele. W zdrowym ciele zdrowy duch, więc warto zacząć o siebie prawidłowo dbać. Może okazać się, iż uda się zarazić taką smaczną kuchnią przyjaciół i najbliższych. Dzięki temu promujemy aktywny i przede wszystkim bardzo zdrowy tryb życia, który odbije się również na Waszym wyglądzie.

Kilka pomysłów na dania z ciecierzycy

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *